Ventilatiesubsidie
Zorg voor een gezonde binnenlucht met de ventilatiesubsidie
Samen gaan we voor gezonde lucht in huis. Huizen worden massaal geïsoleerd. En dat is goed, maar isoleren betekent ook ventileren. Zonder een goede ventilatie gaat de kwaliteit van de binnenlucht achteruit. En dat heeft een invloed op jouw gezondheid en veroorzaakt mogelijk schimmels. Wil je maatregelen nemen om beter te ventileren? Bij het Energiehuis kun je rekenen op gratis advies over de mogelijkheden! Maak daarvoor een afspraak met onze energieadviseur! Tevens is er een ventilatiesubsidie om de binnenlucht in jouw woning te verbeteren.
Voor wie is de subsidie?
De ventilatiesubsidie is bedoeld voor woningeigenaren uit de gemeente Bergen (L) die ventilatievoorzieningen aanbrengen aan hun koopwoning. Deze voorziening moet voorkomen dat een kwaliteit van de binnenlucht ontstaat die nadelig is voor de gezondheid. Want niet goed ventileren kan zorgen voor verschillende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, luchtwegaandoeningen, astma, allergieën, geïrriteerde ogen, maar ook huisstofmijt en schimmel in huis.
Welke maatregelen vallen onder de subsidie?
Ventilatievoorzieningen die vallen onder deze regeling zijn:
- Ventilatieroosters/muurroosters
- CO2-meter: een permanente CO2-meter om te controleren of de ventilatie voldoende is.
- CO2-sensoren: sensoren die je kunt plaatsen op de centrale (mechanische) ventilatieunit zodat deze automatisch gaat ventileren op basis van de CO2-metingen.
- Relatieve luchtvochtigheidssensoren: sensoren die je kunt plaatsen op de centrale (mechanische) ventilatieunit zodat deze automatisch gaat ventileren op basis van de luchtvochtigheidsmetingen.
- Balansventilatie met WTW: een balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: kortom de aan- en afvoer zijn in balans. Meestal zit er ook een warmte-terugwin unit in (wtw): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie een erg energiezuinig ventilatiesysteem. Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd (en dus zuiniger) maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee ventileer je niet meer of minder dan nodig is en wordt het systeem nog zuiniger.
- Nieuwe/overige technieken, deze worden beoordeeld op effectiviteit en passendheid onder deze regeling door de door de gemeente ingeschakelde bouwkundig energieadviseur.
Subsidiebedrag
VerduurSAMEN2030 geeft een bijdrage tot 100% van het factuurbedrag tot een maximum van € 2.500,-.
Looptijd
De regeling loopt t/m 31 december 2029 of tot het beschikbaar gestelde bedrag op is.
Voorwaarden
Maatregelen dienen uiterlijk 31 december 2029 uitgevoerd te zijn.
Wat heb je nodig voor de aanvraag?
Een aanvraag dient onderbouwd te worden met:
- Facturen of offertes waaruit de uitgevoerde ventilatievoorziening(en) blijken
- Foto(‘s) van vóór en na het uitvoeren van de maatregelen
Vraag direct de ventilatiesubsidie aan
Direct naar de officiële stukken
Gratis de luchtkwaliteit in jouw woning meten?
In onze gemeente gaan CO2-meters rond, zodat je als inwoner gratis de luchtkwaliteit en het vochtgehalte in je huis kunt meten. Aan de hand van de meetgegevens krijg je een eerste online advies.