De inhoud is geladen.

Inwoners blij met Doe-het-zelf-subsidie

Inwoners blij met doe-het-zelf-subsidie

Als je zelf isolatiemaatregelen uitvoert, bijvoorbeeld het isoleren van een vloer, dan kom je niet in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidie. Deze subsidie ontvang je alleen als een bedrijf de werkzaamheden uitvoert. Reden voor de gemeente Bergen om te komen met een doe-het-zelf-subsidie. Hiermee kunnen doe-het-zelvers een tegemoetkoming krijgen voor de gemaakte kosten van de isolatiemaatregelen. Inmiddels zijn de eerste subsidies verstrekt.
Wij spraken met twee doe-het-zelvers.

Op bezoek bij Florian en Iris in Siebengewald

‘Het is de moeite waard!’

Florian en Iris wonen in een vrijstaand huis in Siebengewald. Waar Iris van het budget is, is Florian van de uitvoering. Florian, die architectuur en bouwkunde studeerde, isoleerde zijn zolder zelf. Bij hem thuis aan de keukentafel ging het vroeger altijd over verbouwen. Hij hielp mee met het verbouwen van de huizen van zijn broer en zijn ouders. Florian: “Maar ook als je maar een beetje handig bent en je een beetje verdiept in de materie, dan kun je een zolder prima zelf isoleren.”

‘We wachten de winter af, want daar zit de echte opbrengst.’


Iris, die ook voor haar werk financiën beheert, ziet het gebruik van energie en gas afnemen. “Dat is echt mooi om te zien. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Want zeker is, dat we zonder die dakisolatie, gas voor de mussen stookten. Dat gaan we deze winter wel merken.”

Het aanvragen van de subsidie is eenvoudig

Iris: “Het aanvragen van de subsidie ging echt super. Ik heb in mijn werk wel eens anders meegemaakt. De website was heel goed opgebouwd, je wist wat je moest doen. Vijf dagen na het aanvragen hadden we al akkoord. Voordat je start is het handig om advies in te winnen bij een bouwmarkt of bij de energieadviseur in het Energiehuis.”

Nog meer dan isoleren

Het stel is bewust bezig. Zo laten ze lampen niet onnodig branden of water stromen tijdens het tandenpoetsen. Iris: “Ik houd er niet van dingen standaard aan te hebben staan.” Ook afval wordt goed gescheiden. Qua grote dingen werd de ketel vervangen door een zuiniger en kleiner exemplaar. Onlangs koppelden ze de regenpijpen af en vangen ze nu het water op voor gebruik in de tuin. Iris: “Dat was echt leuk. Een man van de gemeente, blij en vriendelijk, kwam kijken of afkoppelen in onze situatie ging. Dat ging en het werkt heel goed. ”
 

Op bezoek bij de fysiotherapeut met twee rechterhanden

‘Sloophamer erin en beginnen!’

Ook Marco uit Well ging aan de slag. Zeven jaar geleden betrok hij zijn vrijstaande woning uit 1954. De waterleidingen en elektra werden destijds aangepakt. Marco: “Maar nu moesten we verduurzamen vonden we zelf.” Zo gezegd zo gedaan. De geboren Groninger pakte de sloophamer en sloopte eigenhandig de vloer eruit. Tot op het zand werd er gegraven, beton gestort, 16 cm isolatie erop en niet te vergeten: hij legde ook vloerverwarming. De zeven jaar oude keuken,
die op de vloer stond, werd niet vervangen maar voorzien van een nieuwe kleur.

Marco: ‘Nu houden we ook nog geld over voor leuke dingen’

Veel meer comfort

Het dak werd door de vorige eigenaar overigens al voorzien van isolatie. De spouwmuur volgde vorig jaar. “Dat de spouw geïsoleerd is, dat merk ik wel”, vertelt Marco. “Laatst was het bijvoorbeeld 13 graden buiten. Binnen is het dan gewoon lekker warm. Toen ik ’s middags thuis kwam was het buiten bloedheet, maar binnen was het nog koel. Spouwmuurisolatie geeft gewoon veel meer comfort.” Marco koos voor piepschuimkorrels met lijm. Dat ventileert een klein beetje en met een ouder huis is dat wel handig. Een dingetje was nog wel dat het huis ooit wit geschilderd is. “We hopen dat de verf dampdoorlatend is. Mocht dit niet zo zijn en mocht de verf loslaten, dan wordt het nog een klusje zandstralen en verven. Die risico’s durven wij wel te nemen.”

Volgende stap: een warmtepomp

Nu het dak, de vloer, ramen en deuren geïsoleerd zijn en de 26 zonnepanelen voor de energie zorgen, zet Marco de volgende stap in verduurzamen. Eind oktober wordt er een warmtepomp geplaatst. “We laten alles meteen goed doen, dan zijn we er ook vanaf. We willen naast de kosten voor de hypotheek ook nog heel veel andere leuke dingen doen.” Met een gasverbruik dat van 2300 m3 al naar 0 is, moet dat wel lukken!