De inhoud is geladen.

Subsidieregeling Kleine energiebesparende maatregelen

Heb jij alle kleine energiebesparende maatregelen al genomen?

In heel veel Nederlandse huishoudens hangen nog gloei- of halogeenlampen. Zonde! Want het vervangen is simpel, kost maar een minuutje en levert meteen geld op. Ook andere kleine maatregelen, zoals slimme thermostaten, thermostaatkranen, radiatorfolie en dergelijke zijn makkelijk aan te brengen en leveren snel een besparing op. Alle kleine beetjes helpen. Als iedereen het doet, dan is de totale besparing enorm! Draag ook je steentje bij. Dat is als woningeigenaar uit de gemeente Bergen (L) extra voordelig met de subsidie op kleine energiebesparende maatregelen. Er zijn maar liefst 21 maatregelen waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Voor wie is de subsidie?

Deze subsidie is bedoeld voor particuliere woningeigenaren uit de gemeente Bergen (L) die kleine energiebesparende maatregelen uitvoeren.

Welke maatregelen vallen onder de subsidie?

MaatregelToelichting en specifieke voorwaarden per maatregel
LedlampGloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Max. 5 per aanvraag.
EnergiemeterMeet hoeveel stroom een apparaat of een groep apparaten verbruikt als deze aan of op standby staat. Max. 1 per aanvraag.
TijdschakelklokZorgt ervoor dat elektrische apparaten automatisch in- of uitschakelen op de tijd die ingesteld wordt. Max. 1 per aanvraag.
EnergieverbruiksmanagerLeest via een kabel of digitaal (op afstand) de energiemeter uit en geeft feedback over het energieverbruik. Bespaart gemiddeld 3% op gas en 4% op stroomverbruik. Max. 1 per aanvraag.
CO2-meterEen CO2-meter is een apparaat dat de hoeveelheid CO2 in de lucht meet. Een CO2-meter wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden. Dit is belangrijk, omdat de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes erg snel achteruit gaat. De meter geeft zeer nauwkeurig weer wat de concentratie CO2 in een ruimte is. Een CO2-meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is. Max. 1 per aanvraag.
RadiatorfolieRadiatorfolie is het meest zinvol bij een radiator tegen een buitenmuur die niet of matig is geïsoleerd. Met radiatorfolie ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur naar buiten.
Leidingisolatie / bandagefolieIsoleren van CV-leidingen en warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes om onnodige warmteafgifte te beperken.
Kozijnfolie (niet raamfolie)Folie dat je over het kozijn voor het raam plakt en dat als het ware een tweede laag 'glas' vormt waartussen een silstaand laagje lucht zit. Bijvoorbeeld Tesa Moll. Raamfolie valt hier niet onder.
PU-schuimIsolatiemateriaal dat gespoten kan worden in gaten, scheuren en andere oppervlakten die bijdragen aan warmteverlies.
Tochtstrip / tochtbandAan te brengen bij de kieren bij ramen, deuren en het kruipluik om tocht en warmteverlies te voorkomen.
BrievenbusborstelBorstel die de brievenbus afsluit om warmteverlies te beperken.
Tochtborstel onder de buitendeurenBorstel die de onderkant van buitendeuren afsluit om warmteverlies te beperken.
Deurdranger / deurveerDichte deuren in huis voorkomen warmteverlies. Max. 3 per aanvraag.
RadiatorventilatorMet een radiatorventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je met magneten aan de onderkant van de radiator klikt. Max. 5 per aanvraag.
Thermostaatknop voor radiatorBespaart ten opzichte van een gewone radiatorkraan. Let op: niet toe te passen in een kamer waar een thermostaat zit!
Waterzijdig inregelenHet optimaal (laten) inregelen van een verwarmingsinstallatie door het inregelen van de aanvoer- en retourtemperatuur en/of volumestromen en / of de waterkwaliteit (vuilafscheider aanbrengen). Of de aanschaf van materialen om dit zelf uit te kunnen voeren.
Pompschakelaar vloerverwarmingAlleen van toepassing als je een vloerverwarming hebt met een vloerverwarmingspomp. De pompschakelaar bespaart energie omdat het onnodig pompen voorkomt.
Slimme thermostaatHelpt om je huis energiezuinig te verwarmen. De slimme thermostaat moet over de volgende functionaliteiten beschikken: 1. Zelflerend opwarmen. Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen. 2. Modulerend stoken. Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Je cv-ketel verwarmt dan efficiënter. 3. Klokprogramma dat je zelf kan programmeren. Veel slimme thermostaten beschikken ook over een zelflerend klokprogramma. Dat is prima mits je het ook zelf kan instellen. Zelf instellen kan meer besparing opleveren omdat het nauwkeuriger is.
Waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer voor waterkraan (perlator)Bespaart warm water en dus energie.
Waterbesparende douchekopBespaart warm water en dus energie. Maximaal 7,2 liter water per minuut (volgens KIWA-methodiek).
ThermostaatmengkraanBespaart warm water en dus energie. Doordat de temperatuur goed instelbaar is verlies je minder warm water tijdens het instellen van de juiste temperatuur.

Subsidiebedrag 

VerduurSAMEN2030 geeft een bijdrage tot een maximum van 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 1.500,-.  De kosten van de uitgevoerde maatregelen waarvoor subsidie wordt aangevraagd dienen minimaal € 50,- te bedragen.

Looptijd

De regeling loopt t/m 31 december 2029 of tot het beschikbaar gestelde bedrag op is.

Voorwaarden

Maatregelen dienen uiterlijk 31 december 2029 uitgevoerd te zijn.

Wat heb je nodig voor de aanvraag?

Een aanvraag dient onderbouwd te worden met:  

  1. Facturen of bonnetjes van de kleine energiebesparende maatregelen
  2. Foto(‘s) van de aangebrachte/uitgevoerde maatregelen

Vraag direct de subsidie kleine energiebesparende maatregelen aan

Direct naar de officiële stukken

Wellicht ook interessant voor jou:

Inwoners blij met doe-het-zelf-subsidie

Als je zelf isolatiemaatregelen uitvoert, bijvoorbeeld het isoleren van een vloer, dan kom je niet in aanmerking voor de landelijke ISDE-subsidie. Deze subsidie ontvang je alleen als een bedrijf de werkzaamheden uitvoert. Reden voor de gemeente Bergen om te komen met een doe-het-zelf-subsidie. Hiermee kunnen doe-het-zelvers een tegemoetkoming krijgen voor de gemaakte kosten van de isolatiemaatregelen. Inmiddels zijn de eerste subsidies verstrekt.
Wij spraken met twee doe-het-zelvers.

Lees het verhaal van twee doe-het-zelvers