Let op: oneerlijke verkooppraktijken bij thuisbatterijen

Steeds meer inwoners overwegen de aanschaf van een thuisbatterij om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan. Dit kan aantrekkelijk lijken, maar let goed op! Op dit moment is een thuisbatterij financieel vaak niet rendabel, en er zijn meldingen van agressieve verkooppraktijken waarbij consumenten onder druk worden gezet om een dure thuisbatterij aan te schaffen. Sommige aanbieders rekenen torenhoge prijzen tot wel €27.000 en maken het bijna onmogelijk om de koop ongedaan te maken.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij slaat de elektriciteit op die door zonnepanelen wordt opgewekt, zodat deze later kan worden gebruikt. Dit kan helpen om energie efficiënter te gebruiken en minder afhankelijk te zijn van het stroomnet. Toch is een thuisbatterij op dit moment voor de meeste huishoudens financieel niet aantrekkelijk. De hoge aanschafkosten en de beperkte terugverdientijd maken het vaak geen rendabele investering.
Misleidende verkooppraktijken
Consumentenprogramma Radar en de Consumentenbond hebben 'talloze meldingen' ontvangen van inwoners die telefonisch worden benaderd met misleidende beloften. Vaak worden hoge besparingen genoemd die in de praktijk niet realistisch zijn. Ook worden consumenten soms misleid over de werkelijke kosten en mogelijkheden van een thuisbatterij.
Waar moet je op letten?
- Laat je niet onder druk zetten. Betrouwbare aanbieders geven je de tijd om na te denken over een grote aankoop zoals een thuisbatterij.
- Onderzoek de aanbieder. Controleer recensies en vraag na of het bedrijf gecertificeerd is.
- Vergelijk prijzen en voorwaarden. Als de prijs extreem hoog is of de voorwaarden vaag zijn, wees dan extra alert.
- Gebruik je herroepingsrecht. Heb je al een aankoop gedaan en wil je hier vanaf? Binnen 14 dagen kun je een online of telefonische aankoop annuleren. Gebruik hiervoor schriftelijk het woord "vernietigen" in je verzoek.
Twijfels? Vraag advies!
Lees meer over thuisbatterijen en of ze voor jou een slimme keuze zijn op onze pagina over thuisaccu's.
Lees hier meer over thuisaccu's
Twijfel je over thuisaccu’s? Of heb je andere vragen over het verduurzamen van je woning? Neem gerust contact op met VerduurSAMEN2030.