Thuisaccu

Opslagbatterijen slaan overtollige stroom op. Dit betekent dat je op momenten waar weinig of geen zonnestroom kan worden opgewekt, zoals bewolkte dagen of ’s nachts, jouw woning toch gebruik kan maken van de zonnestroom. Energiepioniers blijven experimenteren met batterijen in combinatie met zonnepanelen, zoals Tesla met de Powerwall, Mercedes Benz, SMA en LG. Energieopslag thuis kan op termijn belangrijk worden om meer hernieuwbare energie te kunnen opwekken.

Hoe werkt zonneopslag?
Een batterijsysteem voor de opslag van stroom van zonnepanelen werkt net zoals de bekende kleine batterijen: ze worden opgeladen door stroom te injecteren. Bij kleine batterijen gebeurt dit direct vanuit het elektriciteitsnet en bij een zonnepanelen systeem direct vanuit de zonnepanelen. Wanneer elektriciteit wordt gebruikt voor huishoudtoestellen wordt de elektriciteit via de omvormer omgezet in wisselstroom. Het werkt als volgt:
- De zonnepanelen wekken stroom op.
- De regelaar stuurt de opgewekte stroom naar de apparaten die op dat moment stroom nodig hebben.
- Als er geen vraag naar stroom is, gaat de stroom naar de accu. Die stroom kan laten worden gebruikt.
- Pas als de accu vol is, wordt de stroom aan het elektriciteitsnet teruggeleverd.
- Wanneer er geen zonnestroom wordt opgewekt, maar er wel vraag is van het huishouden, wordt de stroom uit de accu gehaald.
- Zodra de accu leeg is, wordt de stroom tegen inkooptarief van het net gehaald.
Om volledig ‘off grid’ te wonen, dus volledig zelfvoorzienend te zijn in je eigen energieproductie, zijn de kosten op dit moment nog erg hoog. Het systeem moet voldoende groot zijn om de overproductie in de zomer op te vangen en het gebrek aan productie in de winter te compenseren. Een netkoppeling blijft dus voorlopig nog noodzakelijk.

Toekomst stroomopslag
Men maakt steeds meer gebruik van zonnepanelen. Dit heeft meer geproduceerde stroom en een tekort aan extra opslagcapaciteit tot gevolg. De invoering van de slimme meter en het stapsgewijs afschaffen van de salderingsregeling in Nederland vanaf 2023 maken dat thuisopslag in een accu interessanter wordt. Zeker als de accu’s ook nog eens goedkoper worden.
Hoe minder stroom je gebruikt van het elektriciteitsnet en dus hoe meer eigen opgewekte energie je gebruikt, hoe rendabeler jouw zonnepanelen zijn. Des te lager ook de energiefactuur. Zo word je zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit en hoef jij je energie niet langer door te verkopen.

Oneerlijke verkooppraktijken
Steeds meer mensen krijgen te maken met oneerlijke verkoop van thuisaccu’s. Opdringerige verkopers beloven grote besparingen, terwijl een thuisaccu vaak nog niet financieel voordelig is. Daarnaast vragen sommige aanbieders extreem hoge prijzen en maken ze annuleren moeilijk door hoge afkoopsommen. Zo worden mensen onder druk gezet om te betalen voor iets dat niet altijd de beste keuze is. Wil je weten hoe je misleiding herkent en wat je kunt doen? Lees er meer over in ons nieuwsbericht.
Lees hier meer over de oneerlijke verkooppraktijken bij thuisaccu's
