De inhoud is geladen.

Aan de slag

Super dat jij graag aan de slag wil met het verduurzamen van je woning! Op deze pagina helpen we je stap voor stap om je huis groener te maken. Bespaar energie, verminder kosten en maak je huis comfortabeler. Laten we samen aan de slag gaan! Natuurlijk kun je gedurende het hele stappenplan ook terecht bij het Energiehuis voor hulp en advies.

Stap 1: Inzicht in je energieverbruik

Voordat je begint met verduurzamen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je huidige energieverbruik. Kijk daarom altijd eerst naar je eigen gas- en stroomverbruik op je energierekening. Je kunt ook je energieverbruik bijhouden met een slimme meter of een energieverbruiksmanager.

Wil je nog beter inzicht krijgen in je energieverbruik? Leen dan een ‘EnergyFlip’ van het Energiehuis. Met de EnergyFlip krijg je eenvoudig live inzicht in jouw energieverbruik. De app geeft je regelmatig slimme tips om energie te besparen. Haal de EnergyFlip op bij het Energiehuis (op maandagen tussen 15:00 en 17:00 en vrijdagen van 09:00 tot 12:00).

Vind je het lastig om jouw energieverbruik te begrijpen? Wij kunnen je hiermee helpen! Plan een afspraak in met een van de onafhankelijke energiecoaches (vrijwilligers) van het Energiehuis. De energiecoach komt gratis bij jou op huisbezoek en bekijkt waar jij energie kunt besparen. Na het huisbezoek zal de Energiecoach een verslag maken. Klik op onderstaande button om een afspraak te maken.

Maak een afspraak voor een huisbezoek van een Energiecoach

Stap 2: Neem kleine maatregelen

Voordat je aan de slag gaat met grote maatregelen kan je je energieverbruik vaak al flink verminderen met het nemen van kleine maatregelen. Dit kan een besparing opleveren tot wel 20 procent van je energierekening. Je leest alles over kleine maatregelen op deze pagina.

Stap 3: Isoleren

Hieronder lees je per bouwjaar hoe jouw huis geïsoleerd is. Houd er rekening mee dat dit een indicatie is. Het kan zijn dat jouw huis bijvoorbeeld later verbouwd is.

1925 – 1975

In deze periode werden er nog geen eisen gesteld aan de isolatie van woningen. Doorgaans zijn vloer, dak, gevel en een eventuele spouwmuur niet geïsoleerd. Verder was er bij woningen uit deze bouwperiode sprake van de volgende zaken:

  • De woningen hebben vaak veel houten elementen, zoals vloeren, dakplaten en kozijnen.
  • Bij veel ramen is sprake van enkelglas. Het kan zijn dat woningen later in deze periode dubbelglas kregen. Meestal was dit enkel in de woonvertrekken.
  • De woningen werden vaak verwarmd door gas- of houtkachels. Rond 1965 werden collectieve en individuele cv-systemen geïntroduceerd. 
  • Vaak werd er alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie. Naden en kieren werden nauwelijks gedicht.

1976 – 1987

In deze periode werden steeds meer eisen gesteld aan de isolatie van woningen. De eisen die toen werden gesteld, worden nu gezien als (zeer) matig. Bij woningen uit deze periode is sprake van de volgende zaken:

  • Bij betonnen vloeren werd weinig isolatie toegepast.
  • Woonruimtes op de benedenverdieping kregen standaard dubbelglas. De woonruimtes boven kregen vaak nog enkelglas. Vanaf de jaren ’80 werd HR-glas op de markt gebracht, maar dit werd nog niet standaard toegepast.   
  • De spouwmuren zijn gemiddeld 6 tot 8 centimeter breed. Deze werden gedeeltelijk geïsoleerd.

1988 - 1992

In deze periode werden meer eisen gesteld aan de isolatie van woningen. De eisen die toen werden gesteld, worden nu gezien als redelijk. De schil van de woning werd vaak geïsoleerd. Bij woningen uit deze periode is sprake van de volgende zaken:

  • De woningen kregen meestal een betonnen vloer met redelijke isolatie.
  • Het dak werd standaard matig geïsoleerd.
  • De spouwmuren hebben gemiddeld 10 centimeter ruimte en werden volledig geïsoleerd opgeleverd.
  • Woonruimtes op de benedenverdieping kregen standaard dubbelglas. De woonruimtes boven kregen vaak nog enkelglas. 
  • Er werd steeds meer gebruikgemaakt van mechanische ventilatie. Ook werden naden en kieren gedicht, waardoor er minder warmte verloren ging.

1993 – 2015

In deze periode werden goede eisen gesteld aan de isolatie van woningen. Bij woningen uit deze periode is sprake van de volgende zaken:

  • In deze periode werden alle onderdelen van de schil van de woning (vloer, muur en dak) standaard geïsoleerd. Woningen uit het begin van deze periode (1993 – 2000) hebben een redelijke isolatie. Woningen sinds 2000 hebben een goede isolatie.
  • Er is minimaal sprake van dubbelglas in de hele woning. Gedurende deze periode kregen steeds meer woningen HR-glas, HR+, HR++ of zelfs tripleglas.
  • De ventilatie is goed op orde. 

2016 - nu

In deze periode werden zeer goede eisen gesteld aan de isolatie van woningen. De verschillende onderdelen van de woning zijn goed geïsoleerd en geschikt voor verwarmen op lage temperaturen. Een woning kan op lage temperatuur verwarmd worden met bijvoorbeeld een warmtepomp of lage temperatuur radiatoren.

Aan de slag!

Met de bovenstaande informatie krijg je een redelijke inschatting hoe en waar je huis geïsoleerd is. Zo weet je ook welke isolatie voor jouw huis het meest geschikt is. Doe de isolatie-zelfscan bij Milieu Centraal om te kijken hoe jouw huis geïsoleerd is en welke maatregelen je het beste kunt nemen. Voor welke isolatiewaarden (Rc-waarde) kun je het beste kiezen?

  • Vloerisolatie: een Rc van minimaal 4,0
  • Gevelisolatie: een Rc van minimaal 5,0
  • Dakisolatie: een Rc van minimaal 6,5

Wil je graag aan de slag met isoleren, dan kun je het beste meerdere offertes aanvragen. Twijfel je over iets in de offerte? Wij kijken graag met je mee! Kom je er zelf niet uit? Onze Energieadviseur beantwoordt al je vragen op het gebied van isolatie. Maak een afspraak met onze Energieadviseur.

Isoleren wordt natuurlijk leuker met een zakcentje. Daarom heeft VerduurSAMEN2030 diverse subsidies en regelingen waarmee isoleren nóg aantrekkelijker wordt! Denk bijvoorbeeld aan de doe-het-zelf-subsidie, speciaal voor inwoners die zelf hun isolatie kunnen aanbrengen. Of de collectieve inkoopactie, waarmee je een gratis woningcheck ontvangt en daarna onafhankelijk advies hoe jij je woning het beste kunt isoleren. 

 Meer info over dakisolatieMeer info over vloerisolatieMeer info over spouwmuurisolatieMeer info over isolatieglas

Stap 4: Ventileren

Om gezond te wonen is het belangrijk dat jij je huis goed ventileert. Slechte ventilatie kan leiden tot allergische reacties, geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of hoofdpijn. Doordat we onze huizen steeds beter isoleren, zijn woningen ook meer tochtdicht. 

Ventilatie ververst de binnenlucht en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Ventileren in huis is iets anders dan luchten. Luchten doe je kort (maximaal 30 minuten) en bij ventileren zorg je de hele dag voor voldoende verse lucht in je huis.

Meer info over ventileren

Voor goede ventilatie is het belangrijk dat het ventilatiesysteem goed wordt aangelegd. Laat dit doen door een specialist. Je kunt het beste meerdere offertes opvragen. Twijfel je over iets in de offerte? Wij kijken graag met je mee! 

In veel huizen is meer fijnstof dan buiten! 1 op de 10 woningen heeft schimmel door vochtproblemen.

Stap 5: Zonnepanelen

De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Heb je nog geen zonnepanelen, en heb je voldoende ruimte op het dak? Dan is het interessant te kijken naar de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee wek je op een duurzame manier elektriciteit en/of warmte op. Zo kunnen zonnepanelen zorgen voor een flinke besparing op de energierekening.

Meer info over de collectieve inkoopactie

Meer info over zonnepanelen

Meer info over zonneboilers

Stap 6: Aardgasvrij verwarmen

Als je alle stappen hebt gevolgd, kun je overwegen om een warmtepomp te plaatsen. Om je woning aardgasvrij te verwarmen moet de woning door middel van lagetemperatuurverwarming (LTV) gestookt worden. Dit betekent dat bij het verwarmen van een ruimte de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 55 graden Celsius. De bekendste vorm van lage temperatuurverwarming is vloerverwarming, maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden, zoals wandverwarming en speciale lage temperatuur radiatoren.

Om volledig van het gas af te gaan kun je kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt warmte uit lucht, bodem of oppervlaktewater om je woning mee te verwarmen. 

Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze bestaat uit een binnen- en een buiten-unit. De binnen-unit is een kleine box die gekoppeld is aan je cv-ketel. De buiten-unit van de warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie om je huis te verwarmen. De hybride warmtepomp werkt op stroom en zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel zorgt alleen voor je warme water in de badkamer en keuken.

Als je woning goed geïsoleerd is, dan ben jij klaar om de stap naar een warmtepomp te maken. Start de keuzehulp via Milieu Centraal welke warmtepomp bij jouw woning past. Een warmtepomp laat je plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Doe mee met onze collectieve inkoopactie waarmee je voordelig een warmtepomp kunt inkopen. Daarbij ontvang je een gratis woningscan. 

Lees meer over de collectieve inkoopactie

Lees meer over warmtepompen Lees meer over lage temperatuurverwarming

Mocht je nog niet naar een warmtepomp kunnen of willen vervang je cv-ketel in ieder geval door een hr-ketel.

Lees meer over hr-ketels

Kom je er zelf niet uit? Onze Energieadviseur beantwoordt al je vragen op het gebied van warmtepompen.