Zonnepanelen
Onze gemeente staat in de TOP 10 van meeste zonnepanelen per woonhuis in de provincie Limburg*. We gingen van 16.486 zonnepanelen in 2019 naar 51.841 panelen in 2022**. En dat is niet zo gek, want zonnepanelen hebben de nodige voordelen. Voor het milieu (met zonnepanelen draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot) en voor je portemonnee. Door zelf je energie op te wekken, bespaar je op je stroomkosten. Aangezien zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel, kan je woning ook nog eens meer waard worden.
Hoe werkt een zonnepaneel?
Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. Het zijn namelijk (zonne)cellen in het paneel die de zonne-energie opvangen en omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, zijn zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit klaar is voor gebruik.
De opgewekte stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd, opgeslagen of direct gebruikt. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden zoals stroomgebruik en locatie van de woning. Wanneer je zonne-energie tekort komt, kun je dit aanvullen met 'gewone' energie van je leverancier. Wek je juist te veel zonne-energie op, dan kun je dit terug leveren aan het net. Aan het einde van het jaar wordt deze terug geleverde stroom verrekend met de stroom die je hebt afgenomen van de energieleverancier. Dit heet salderen.
Kunnen zonnepanelen bij mij?
Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Met de Nederlandse zon kun je dan ook heel goed stroom opwekken. Vaak geldt wel de regel dat je minimaal zes zonnepanelen nodig hebt om echt rendement uit je investering te halen. Check wel of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Een snelle analyse vind je op https://www.zonatlas.nl/start/. Soms geeft de website echter aan dat het niet kan, terwijl er toch mogelijkheden blijken. Daarom is het goed om voor de zekerheid een expert in te schakelen.
Of je dak geschikt is hangt vooral af van de ligging (zuiden, zuidwesten en zuidoosten), de hoek (meest ideaal is 35 à 40 graden) en of er schaduw op je dak valt. Echter een combinatie van zonnepanelen op het oosten en westen kan ook slim zijn. Je opbrengst is misschien wat lager, maar de energie opwek verspreidt zich dan meer over de dag. Dat sluit mogelijk beter aan bij je verbruik. Dat is fijner voor het elektriciteitsnetwerk en kan slim zijn voor je portemonnee mocht de salderingsregeling verder worden afgebouwd. Op Hoe geschikt is jouw dak? vind je een tabel met meer uitleg over de richting en helling en de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom, zonnepanelen op het westen juist aan het eind van de dag. Op welke momenten verbruik jij de meeste stroom?
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Twee soorten systemen
Zonnepanelen zijn er in seriegeschakeld en in parallelgeschakeld. Als de zonnepanelen seriegeschakeld zijn, dan zijn ze allemaal met elkaar verbonden en komt alle spanning in één geheel naar de omvormer. Bij parallelgeschakeld heeft ieder paneel een eigen micro-omvormer. Van ieder afzonderlijk paneel wordt de stroom apart aan de omvormer geleverd. Een parallelgeschakeld systeem is duurder in de aanschaf, maar het is de overweging waard. Ieder paneel heeft dan zijn maximale opbrengst én mocht het netwerk overbelast zijn dan schakelt niet direct het hele systeem uit.
1. Monokristallijn zonnepanelen
Deze panelen hebben een egale donkerblauwe tot zwarte kleur. De zonnecellen zijn te herkennen aan de afgeronde hoeken / kleine ruitjes tussen de cellen.
Eigenschappen
- Vaak donker van kleur. Als de lijnen tussen de cellen ook zwart zijn spreken we van een all-black zonnepaneel. Veel mensen vinden dit mooi, omdat ze op zwarte daken nauwelijks opvallen.
- Iets meer rendement / net iets efficiënter dan de polykristallijn. Dit komt omdat de cellen gemaakt zijn uit één stuk siliciumkristal. Omdat ze met een kleiner formaat dezelfde opbrengst kunnen halen kan deze efficiëntie het verschil maken bij een klein dakoppervlakte.
- De panelen zijn wel iets duurder.
2. Polykristallijn zonnepanelen
Doordat de zonnecellen van deze panelen uit meerdere stukjes silicium bestaat krijgen de panelen een blauwe kleur.
Eigenschappen
- Door de blauwe kleur vallen ze iets meer op.
- Iets minder rendement dan de monokristallijn.
- Goedkoper om te maken, dus iets voordeliger.
3. Aamorfe of dunne-filmzonnepanelen
Doordat de zonnecellen van deze panelen geen kristallen maar een poeder bevatten, zijn ze buigbaar. Ook zit er een veel dunner laagje glas op.
Eigenschappen
- Flexibel product.
- In vele maten verkrijgbaar.
- Lage opbrengst.
- Veel dunner paneel.
- Korte levensduur.
- Egaal zwart en dun waardoor ze nauwelijks opvallen.
- Het productieproces van deze panelen kost veel minder energie.
- De grondstoffen die gebruikt worden bij het maken van deze zonnepanelen zijn minder schaars.
- In tegenstelling tot kristallijn panelen werken deze panelen juist het meest effectief op het moment dat de temperatuur hoog is en de hoeveelheid zonlicht lager.
4. Glas-glas zonnepanelen
Deze zonnepanelen bestaan uit twee lagen glas. Kortom er is gewoon een extra laag glas toegevoegd.
Eigenschappen
- Minder gevoelig voor weersomstandigheden.
- Langere levensduur en daardoor vaak langere garantie
- Panelen zijn beter bestand tegen weersomstandigheden, hoge temperaturen en glas laat minder vocht en vuil door.
- Door het extra glas zijn ze wel veel zwaarder. Een normaal paneel weegt iets van 18 kg, terwijl een glas-glas paneel gemiddeld 24 kg. weegt. Je dakconstructie krijgt dus meer te verduren.
- De panelen zijn duurder (30-50%).
- Door de stevigheid van deze panelen zijn ze ook zonder frame te verkrijgen.
- Monteren is lastiger door het gewicht.
- Leveren op termijn meer stroom op door langere levensduur.
Waar moet ik op letten als ik een offerte voor zonnepanelen aanvraag?
Vanwege de investering is het verstandig je goed te laten informeren bij de aanschaf van zonnepanelen. Denk daarbij aan:
- De kwaliteit van de zonnepanelen;
- De gewenste soort zonnepanelen
- Het rendement dat je op het oog hebt;
- De situatie van je woning, zoals de aard en oriëntatie van je daken;
- De hellingshoek van de panelen;
- De hoeveelheid zonnepanelen;
- De garanties die je krijgt.
Nog meer tips
- Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen goed gebeurd, door een vakbekwame installateur.
- Kijk naar het soort, de prijs en de hoeveelheid zonnepanelen.
- Let bij het kopen niet op de prijs per zonnepaneel, maar op de prijs per capaciteitseenheid, oftewel Wattpiek (Wp).
- Laat vooraf een constructeur je dakconstructie checken.
- Reinig je zonnepanelen een keer per jaar als ze platter liggen dan 20 graden. Wanneer de panelen vuil zijn, kunnen ze minder stroom opwekken. Panelen die schuiner liggen, spoelen vanzelf schoon door de regen.
- Check regelmatig de opbrengst van jouw zonnepanelen, om te zien of je geen opbrengstverlies hebt. Zodra uit de monitoringsgegevens blijkt dat de stroomopbrengst met meer dan 10 procent afneemt, is het aan te raden om de panelen en de omvormer te inspecteren.
- Als je zonnepanelen laat installeren, is het verstandig om dit te melden bij de verzekeraar bij wie jouw opstalverzekering loopt en te informeren of jouw panelen gedekt worden door de verzekering.
- Meld zonnepanelen aan bij de netbeheerder en je energieleverancier.
- Zonnepanelen kunnen van invloed zijn op de hoogte van de WOZ-waarde van je woning.
* Bron: CBS ** Bron: Zonnepanelentelling
Meld je aan voor de collectieve inkoopactie
Vorig jaar deden maar liefst 187 woningeigenaren mee aan onze collectieve inkoopactie. Gezien het succes herhalen we deze actie. Met deze actie kun je, samen met andere inwoners uit onze gemeente, gezamenlijk zonnepanelen inkopen. Na een gratis, onafhankelijke woningscan, ontvang je advies en maken aanbieders uit de regio eventueel vrijblijvende offertes op maat. Na akkoord op de offerte wordt een datum voor het installeren van de zonnepanelen afgesproken. Zo kopen we samen voordelig zonnepanelen in!
Bekijk de financiële regelingen voor zonnepanelen
Als particulier krijg je geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Maar niet getreurd! Andere regelingen maken de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker. Zo kun je bijvoorbeeld de btw op de aanschaf van jouw panelen terugvragen.