Warmtepompen
De laatste stap om van het aardgas af te gaan, is het gebruikmaken van een warmtepomp. Doordat je met een warmtepomp stroom in plaats van gas gebruikt daalt je CO2-uitstoot flink. Verwarmen met een warmtepomp heeft dan ook de laagste klimaatimpact. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Lees er hieronder meer over.
Hybride warmtepomp
In de buurt van je huidige of nieuwe cv-ketel komt een klein apparaat te hangen met een warmtewisselaar erin. Dit is de binnenunit van de luchtwaterwarmtepomp. Buiten staat een apparaat dat lijkt op een airco. Je kunt deze buitenunit op verschillende plaatsen neerzetten, zoals tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. Deze buitenunit maakt geluid als hij draait en je de verwarming aan hebt. Vanwege mogelijke geluidsoverlast is het belangrijk om goed na te denken over de plek van de buitenunit.
De warmtepomp zet de opgevangen warmte om in bruikbare energie om je huis te verwarmen. De cv-ketel en de luchtwaterwarmtepomp worden aan elkaar gekoppeld. Dit noemen we een hybride warmtepomp. De warmtepomp werkt op stroom en de cv-ketel werkt op gas. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De CV-ketel springt bij als het buiten erg koud is en zorgt ook voor warm water in de badkamer en keuken. Door de hybride warmtepomp neemt het stroomverbruik toe en het gasverbruik af. Als je zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO2-uitstoot nog lager.
Kan bij mij een hybride warmtepomp geplaatst worden?
Voor een hybride warmtepomp moet je huis op zijn minst matig geïsoleerd zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je dubbelglas hebt, spouwmuurisolatie en matige isolatie in de vloer en het dak (ongeveer 5-7 centimeter dik). Betere isolatie is natuurlijk prima, ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Als je huis goed tot zeer goed geïsoleerd is, kun je ook denken aan een volledige warmtepomp. Zo'n warmtepomp werkt alleen op elektriciteit en gebruikt geen aardgas. Dit type warmtepomp is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen met lage temperatuurverwarming.
In een slecht geïsoleerd huis is de installatie van een hybride warmtepomp niet zinvol. De warmtepomp zal minder vaak de gevraagde warmte kunnen leveren, waardoor de cv-ketel op gas (te) vaak moet bijspringen om het huis warm te houden. Het geld dat je zou besteden aan een hybride warmtepomp, kun je beter gebruiken om je spouwmuur en vloer te isoleren. Dit vermindert de CO2-uitstoot en bespaart meer geld. Dan kun je later (of tegelijkertijd) alsnog een hybride warmtepomp overwegen. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp en is vooral geschikt voor bestaande woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn of al deels zijn voorzien van lage temperatuur (vloer)verwarming. In sommige gevallen kunnen de huidige radiatoren ook voldoende zijn.
Volledig elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, de bodem of het wateroppervlak om je huis te verwarmen. Je combineert een volledig elektrische warmtepomp met lagetemperatuurverwarming (LTV). Dat kan bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming zijn, of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig over een groter oppervlak in huis verspreid en blijft het toch comfortabel warm. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.
Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je HR-ketel op gas. De elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming van je huis, maar ook voor warm water in de douche en keuken. Je CO2-uitstoot voor de verwarming van je huis daalt hierdoor met ongeveer 30 tot 45 procent. Bovendien zal je energierekening lager uitvallen!
Kan bij mij een volledig elektrische warmtepomp worden geplaatst?
Een warmtepomp is groter dan een cv-ketel en bestaat vaak uit een binnen- en een buitengedeelte. Als je kiest voor een volledig elektrische warmtepomp heb je een binnenruimte nodig van minstens 1 bij 1 meter voor de warmtepomp zelf en een voorraadvat van minstens 150 liter. Dit kun je misschien plaatsen in een gangkast, een andere kamer of in een berging. Omdat de pomp in een afgesloten ruimte staat, eventueel met geluiddempend materiaal, is de geluidsoverlast beperkt. Dit kan verder verminderd worden door de pomp stevig te monteren.
Bij een luchtwarmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt, hoort een buitenunit die op het dak, aan de gevel of in de tuin wordt geplaatst. Voor een bodemwaterpomp, die warmte uit de bodem haalt, moet een bron geboord of ingegraven worden. Hiervoor heb je dus buitenruimte (tuin) nodig. Ook moeten er aanpassingen worden gedaan aan de elektriciteitsinstallatie in huis, omdat er meer stroom nodig is om je huis te verwarmen op koude winterdagen.
Je huis is alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed geïsoleerd is. Dat betekent dat je goede dak- en vloerisolatie hebt, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dit komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden Celsius, terwijl een CV-ketel water van 60 tot 80 graden Celsius levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo'n lage temperatuur niet warm genoeg.
Omdat een volledige warmtepomp werkt met lagere temperaturen (35 tot 55 graden Celsius) dan je CV-ketel (60 tot 80 graden Celsius), moet je verwarming voldoende oppervlakte hebben om je huis toch warm te krijgen. Vloerverwarming en wandverwarming zijn hiervoor zeer geschikt. Ook zijn er speciale radiatoren die werken met een lage temperatuur.
Heb je vragen of wil je meer weten over de hybride of volledige warmtepomp? Maak dan een afspraak met één van onze energieadviseurs van het Energiehuis.