De inhoud is geladen.

Logo VerduurSAMEN2030 Bergen (L)
Logo VerduurSAMEN2030 Bergen (L)

Warmtefonds

Met het Nationaal Warmtefonds is comfortabel wonen voor alle woningeigenaren bereikbaar

We spreken met Fiona Hamberg. Zij werkt als Nationaal Accountmanager bij het Nationaal Warmtefonds. Deze stichting leverde afgelopen jaar maar liefst 19.000 leningen vaak tegen 0% rente of tegen verzachtende omstandigheden.

Lenen tegen 0% rente

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Lenen tegen 0% rente. Toch maakt het Nationaal Warmtefonds het mogelijk. Fiona: “Ja, dat is echt zo! Wij verstrekken leningen vanuit een fonds en hebben daarom geen winstoogmerk. Wij zijn opgericht op verzoek van de Rijksoverheid en dat maakt dingen mogelijk. Dat is nodig, nodig om ervoor te zorgen dat alle woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) comfortabel en energiezuinig kunnen wonen.” Ook de nodige woningeigenaren in onze gemeente zijn al geholpen door het Nationaal Warmtefonds.

Voor 98% van de woningeigenaren is er een leenaanbod 

Natuurlijk zitten er voorwaarden aan die 0%-rente. Zo is er een inkomenscheck; alleen met een verzamelinkomen onder de 60.000 kom je in aanmerking voor dit tarief gedurende de hele looptijd van de lening. Maar dat wil niet zeggen dat het Nationaal Warmtefonds geen aantrekkelijk aanbod heeft voor mensen die boven
dit verzamelinkomen uitkomen. Voor 98% van de woningeigenaren is er een interessant leenaanbod. Zelfs voor 75-plussers! “Dat betekent dat voor iedereen
een goede basisisolatie of zelfs die hybride warmtepomp bereikbaar is.”

Geen verborgen kosten

Bovendien hebben leningen via het Nationaal Warmtefonds een bijkomend voordeel. Je betaalt namelijk geen afsluit- of andere bijkomende kosten. Geen notariskosten dus!

Hulp bij ‘het gedoe’

Het Nationaal Warmtefonds bestaat al tien jaar en verstrekte meer dan 1,2 miljard euro aan leningen. Nog steeds proberen ze elke dag hun dienstverlening te verbeteren op basis van lessen uit het verleden. Zo is onlangs het aanvraag- systeem klantvriendelijker gemaakt. Fiona: “We merkten dat het niet voor iedereen even duidelijk was. Daar hebben we nu flinke stappen in gemaakt. Kom je er toch niet uit, dan zijn er vaak hulplijnen.” Zo’n hulplijn is in de gemeente Bergen het ‘Informatiepunt Digitale Overheid’. Iedere woensdag en donderdag van 14.00 - 17.00 uur zitten de vrijwilligers klaar in de Bieb aan Den Asseldonk in Bergen. Het advies van Fiona: “Laat je niet tegenhouden door de beren die je op de weg ziet. Het levert je een comfortabel en fijn huis en een lagere energierekening op!”

Onderzoek je mogelijkheden

Het start echter allemaal met te kijken wat er mogelijk is in jouw huis. Welke stappen moet je zetten? Hierbij kan het Energiehuis je helpen. “Samen met subsidies kan het Nationaal Warmtefonds een hele goede rol spelen bij het financiële deel van je maatregelen. Als je eenmaal weet wat je wilt en kunt in je huis, dan ben je al een heel eind. We zien je aanvraag graag verschijnen,’’ besluit Fiona lachend!

Wellicht ook interessant voor jou:

Ruud uit Well: "Collectieve inkoop geeft net dat zetje!"

We speken met Ruud Mooren uit Well. Zijn vrijstaande jaren 30-woning  met energielabel C gaat voorzien worden van spouwmuurisolatie. De collectieve inkoopactie van de gemeente Bergen gaf de doorslag. Ruud: “We hebben ons huis helemaal van boven tot onder opgeknapt. Ik had al een keer een offerte aangevraagd. Maar als je zoveel verbouwd aan een huis dan verdwijnen er wel eens dingen naar de achtergrond. Spouwmuurisolatie is blijven ‘liggen’. Maar deze offerte bleek ook goedkoper. Dat is de kracht van het collectief.”

Lees het verhaal van Ruud