Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur. Deze ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Hierdoor houdt je woning de warmte in huis beter vast en geven de muren minder kou af. Je doet je woning als het ware een jas aan. Het resultaat is een gelijkmatiger verwarmde woning. Milieucentraal heeft berekend dat je de winst op spouwmuurisolatie over 25 jaar kunt vergelijken met een rente van 10 procent op een spaarrekening. Makkelijk verdienen en nog goed voor de waarde van je woning ook.

Waarom spouwmuurisolatie?

Door de isolatie blijft je woning in de winter lekker warm en in de zomer juist heerlijk koel. Omdat je verwarming minder hard hoeft te stoken, verlaag je je energierekening. Ook kan spouwmuurisolatie bijdragen aan een afname van geluidsoverlast. Door een verbetering van het energielabel stijgt je woning in waarde. 

Heeft mijn woning spouwmuurisolatie?

Meestal kun je uit het bouwjaar afleiden of je huis al dan niet is geïsoleerd:

  • Heb je een woning van vóór 1920? Dan is deze hoogstwaarschijnlijk zonder spouw gebouwd. Misschien kun je extra isolatie aan de binnenkant aanbrengen middels een voorzetwand.
  • De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 zijn (nog) niet geïsoleerd en zijn dan ook zeer geschikt voor spouwmuurisolatie.
  • Woningen na 1976 zijn standaard gevuld met isolatiemateriaal. 
  • Je kunt controleren of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door de dikte van de buitenmuur te meten. Check dit bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24 cm dik is dan heeft je woning zeker geen spouwmuur. Is de muur meer dan 24 cm dik, dan kan er mogelijk geïsoleerd worden.

Is mijn spouwmuur wel of niet geïsoleerd?

Dit kun je op een aantal manieren achterhalen:

  • Door documenten als een aan- of verkoopbrochure of een bouwkundig rapport.
  • Als je om de meter (dichtgemaakte) gaten in je voegen tussen je stenen ziet, dan is de spouwmuur waarschijnlijk geïsoleerd. Om spouwmuurisolatie aan te brengen worden er immers gaten in de voegen geboord. 
  • Door een cameraonderzoek (vaak gedaan door een bedrijf dat spouwmuurisolatie aanbrengt). Middels een gaatje in de voeg kan er met een camera in de spouw gekeken worden. 

Door het inzakken van oude isolatiematerialen kunnen de materialen hun isolerend vermogen verliezen. Laat een gecertificeerde inspecteur je spouw bekijken en kom erachter of het voordelig is om je spouw opnieuw te isoleren.

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Er zijn drie situaties mogelijk waarbij het isoleren van de spouw lastiger is:

  1. Als de gevel in slechte staat is.
  2. Als er vuil in de spouw zit.
  3. Als de gevel dampremmend is afgewerkt door bijvoorbeeld een verflaag.

Welke materialen zijn er voor spouwmuurisolatie?

Je kunt je gevel met verschillende materialen isoleren, waaronder: 

  • isolatieparels (EPS)
  • glaswol
  • steenwol

Minder vaak gebruikt worden schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels. Alle materialen isoleren ongeveer even goed. Het type materiaal dat je gebruikt, is afhankelijk van je wensen (wel of geen oplosmiddelen) en de eigenschappen (breed, smal) van de spouwmuur. Kies bij voorkeur isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk. Vraag hierbij advies van een expert of kom langs bij het Energiehuis.

Doe ik het zelf?

Spouwmuurisolatie is geen klus voor de doe-het-zelver. Is de spouw schoon? Is deze al eerder geïsoleerd? Zijn de voegen en gevel in orde? Is er extra ventilatie nodig? Allemaal zaken die door een expert van een isolatiebedrijf onderzocht worden om te kijken of de spouw geïsoleerd kan worden. De installateur zal een aantal kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur boren. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dit levert bijna geen overlast en rommel op. Aan het eind van de dag begin je al met energie besparen, is je woning comfortabeler en daalt je energierekening. Na plaatsing van spouwmuurisolatie is in principe geen onderhoud nodig.

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een offerte?

Vraag vooraf voor een inspectie en een referentie. Kijk of een isolatiebedrijf is aangesloten bij het onafhankelijke instituut SKG-IKOB. Kijk hoeveel jaar garantie het bedrijf geeft. Bij VENIN aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering.


Maak een afspraak via verduursamen2030@bergen.nl