Hr-ketel
Ongeveer de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarmen. Het is dan ook interessant om daarop te besparen. Voor je portemonnee en het klimaat.
Wat is een hr-ketel?
Een hoogrendementsketel, ook wel bekend als een hr-ketel, is de zuinigste cv-ketel die er is. Een hr-ketel is efficiënt en verbruikt minder gas, waardoor het op een energiezuinige manier je huis kan verwarmen.
Een hr-ketel kan een combiketel zijn. Een combiketel voorziet de hele woning van verwarming én warm water. Dus zowel de centrale verwarming als het warm water uit de kraan. Als je nu nog twee aparte apparaten hebt voor warm water en verwarming, kan een combiketel een slimme keuze zijn.
Tegenwoordig is de hr-ketel de standaard bij het zoeken naar een nieuwe cv-ketel. In sommige gevallen wordt nog steeds een vr-ketel gebruikt, vooral in appartementsgebouwen. Een vr-ketel heeft een iets beter rendement dan een traditionele cv-ketel, maar wordt als verouderd beschouwd.
Hoe werkt een hr-ketel?
Een hr-ketel:
- heeft geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking;
- hergebruikt de warmte uit waterdamp die vrijkomt bij de verbranding;
- heeft een goede verbranding vanwege betere ventilatoren en luchttoevoer dan de oude cv-ketels.
Met een hr-ketel houd je de stookkosten laag.
Kan een hr-ketel bij mij?
Een hr-ketel is voor bijna alle woningen geschikt. De enige uitzondering is een appartement geschikte rookgasafvoer en deze niet gerealiseerd kan worden. Hier plaatst men nog oudere, minder zuinige vr-ketels of wordt gezocht naar andere alternatieven.
Wanneer vervang ik de cv-ketel door een hr-ketel?
Gebruik je naast de cv-ketel nog een boiler voor warm water in de keuken of de badkamer? Bekijk dan de mogelijkheden om anders te verwarmen. Het vervangen van beide apparaten door een hr-ketel is interessant. Je bespaart daarmee op je energierekening. Bovendien is deze goedkoper in aanschaf en onderhoud. Voordat je een nieuwe hr-ketel aanschaft is het goed de mogelijkheden van een (hybride) warmtepomp je onderzoeken. De nieuwe standaard wordt namelijk verwarmen zónder aardgas. Je kunt daar al een begin mee maken door je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp. Klik hier voor meer informatie over de hybride warmtepomp.
Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een offerte voor een hr-ketel?
De installatiekosten verschillen per woning. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de energiezuinige instellingen. Goede instellingen van ketel, thermostaat en radiatoren door waterzijdig inregelen kunnen je jaarlijks veel energiekosten schelen. Bij waterzijdig inregelen raakt het water beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem, waardoor alle kamers in huis gelijkmatiger verwarmd worden. Vraag meerdere offertes aan bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo bespaar je op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.
Kosten:
Gemiddelde investering van € 2.100,-*
Wat levert het op?
- Zuinigste ketel die er is.
- Door je verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen en zowel de thermostaat als de ketel energiezuinig in te stellen, kan je besparen op je energiekosten.