Energierekening
Het gesprek begint bij de energierekening. Hoeveel verbruiken Erik en Thea nou eigenlijk? Hoewel ze nog geen volledig jaar aan energierekeningen hebben, blijkt dat hun gasverbruik met ongeveer 2600 m3 per jaar aan de hoge kant is. Hun stroomverbruik ligt op zo’n 6000 kWh per jaar voor hun woning van 170 m2. Erik geeft aan dat hij onlangs de vloerverwarming uitgezet heeft omdat deze continu bleef draaien. Daarmee daalde de gasrekening enorm. De tip van Laurette: De vloerverwarming uitzetten is niet verstandig, omdat dit slecht is voor het systeem. Het installeren van een pompschakelaar is wel een oplossing. Een eenvoudig apparaatje van nog geen 100 euro. Het apparaat zorgt ervoor dat de pomp alleen draait wanneer dat echt nodig is. Bovendien zorgt de schakelaar ervoor dat de circulatiepomp elke 24 uur even aangaat als deze een aantal maanden niet actief is.
Wanneer is je energierekening aan de hoge kant?
Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. (bron: Milieu Centraal)
Het verbruik hangt natuurlijk af van de grootte van de woning en met hoeveel personen je woont. Wil jij checken of je energieverbruik hoger of lager is dan vergelijkbare huishoudens? Check hier om te checken of jouw energieverbruik lager of hoger is dan vergelijkbare huishoudens.
Begin bij het begin
Dak, muur, glas, verwarmingsketel. Dat wil het stel allemaal aanpakken. Erik blijkt al fanatiek aan de slag. De eerste offertes zijn al aangevraagd. Maar Laurette wil een stapje terug en stelt de vraag: “Wat heb je nodig?” Daarvoor is het belangrijk te weten hoe het huis en de systemen in elkaar zitten. Daarom maakt zij een rondje door het huis. Niets ontgaat Laurette. Ook kleine, maar stiekem grote energieverbruikers, ontgaan haar niet. Zo wijst ze op de inbouwspots in de keuken. Die zijn nog van halogeen. “Ach, die paar lampjes, daar zal het niet in zitten”, denkt Erik. Maar een snelle rekensom van Laurette leert anders. Omdat je lampen vaak en veel aan hebt lopen de kosten snel op. Dat is zonde, want een nieuw lampje indraaien kost je een minuutje.
Ledlampen en toch ‘warm’ licht?
Erik geeft aan dat hij het licht van ledlampen nogal ‘koud’ vindt. De tip van Laurette: let op de kelvin-waarde. Een lamp met 2500 - 2700 kelvin geeft een warmere gloed terwijl een lamp met bijvoorbeeld 2100 kelvin redelijk ‘koud licht’ geeft.
Losse boiler van 100 liter
Laurette ontdekt al snel een andere grote energieslurper: een losse boiler van 100 liter. Ze adviseert Erik en Thea om hun huidige installatie te vervangen door een combiketel in combinatie met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Dit zal het energieverbruik doen dalen. ‘s Nachts zal het gasverbruik bijvoorbeeld flink dalen omdat de boiler dan niet de hele nacht gas hoeft te verbruiken. “Zo kun je eenvoudig het effect van maatregelen meten”, geeft Laurette aan. Tijdens de rondgang wordt de temperatuur van de cv-ketel meteen een stukje lager gezet. Dit voorkomt dat de cv-ketel heet water levert dat de vloerwarming, die op lage temperatuur werkt, weer moet terugkoelen. Zo bespaar je eenvoudig op energiekosten.